logo

Подготовка и разчистване на терен, премахване и резитби на съществуваща растителност

Подготовка и разчистване на терен, премахване и резитби на съществуваща растителност

В тази дейност се включва отсичане на съществуваща растителност, разчистване от храстова и саморасла дървесна растителност и провеждане на формировъчни и санитарни резитби, извозване до депо на растителните отпадъци.

Разчистването и премахването на съществуващата растителност се извършва ръчно и механизирано, като вида и количеството на механизацията зависи от конкретните особености на обекта.

Санитарна резитба представлява резитба за отстраняване на сухи, заболели и счупени клони, която се извършва обикновено през пролетта. Клоните се изрязват 1-2 см след сухата част и отрезите се намазват с блажна боя или специални препарати за третиране.- т. нар. овощарски крем. Технологията на отсичане зависи от разметра и индивидуалните особености на всеки  отделен дървесен вид. Използват се моторна резачка, трион и ножица с рамо.

Техниката  на формировъчните сезонни резитби е много важна за жизнеността на растенията след подрязване. 

 Извършват се в периода на покой на растителните видове, защото тогава по-голямата част от хранителните вещества се намират в кореновата система. Резитбите не трябва да се провеждат при температури по-ниски от -4ºС. По време на покой се отстраняват и по-дебели клони. Резитби могат да се извършват и през вегетационния период рано пролетта и през есента, но тогава не се правят големи отрези. Направените отрези над 2 см се обработват с овощарска замаска или с блажна боя.